www.ucok.com.tr

Ana Sayfa > Teknik Destek > Şartnameler > CB200 Model Paneller için Örnek Şartname

KONVANSİYONEL SİSTEM
YANGIN İHBAR SİSTEMİ

KISIM 1- GENEL ŞARTLAR

1.1.
Teknik Şartnamelere ve projelere uygun komple çalışır durumda bir yangın koruma için gerekli tüm malzeme ve ekipman temin edilecek, montajı, as-buılt projesi ve testleri yapılmış olcak, her türlü teknik alet ve servis sağlanacaktır.

1.2. Sistemi oluşturacak cihaz ve aksesuarlar Bayındırlık Bakanlığı elektrik tesisat yönetmeliği genel teknik şartnamelerine, 12.06.2002 tarih, 2002/4390 sayılı “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” hükümlerine ve uluslararası standartlara (EN,BS, VDS) uygun olacaktır.

1.3. Yüklenici firma, proje kontrolluk merciine sistemle ilgili detaylı uygulama projelerini, kullanılacak ekipmanın şartnameye uygunluğu belgeleri dahil gerekli tüm bilgi ve dökümanla birlikte onaylatacaktır.

KISIM 2- YANGIN ALARM SİSTEMİNİN AÇIKLAMASI VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ

2.1. Bu tesisat yangını, bina girişinde uygun yere yerleştirilen Yangın Alarm Kontrol Panelinde yangın bölgesini de belirterek haber verecektir. Sistem gerekli ve yeterli sayıda belge göstergeli, tamamen elektronik yapıda ve mikroişlemci kontrollü olacaktır. Alarm sinyali otomatik yangın dedektörleri (duman ve ısı) ve yangın ihbar butonları ile verilecektir. Bir alarm durumunda elektronik yangın alarm kornaları otomatik olarak faaliyete geçecektir.

2.2. Yangın alarm sistemi aşağıdaki fonksiyonları yerine getirecektir.
• Otomatik ve manual alarm cıhazlarından gelen sinyalleri veya eşdeğer bilgiyi kabul edecek ve değerlendirecek.
• Bu sinyalleri kontrol panelin üzerinde sesli veya ışıklı olarak gösterecek..
• Sistem bütünüyle sürekli olarak izlenecek, arızaları kontrol paneli üzerinde sesli veya ışıklı olarak gösterecek.
• Güç kaynağıyla ilgili her türlü arızayı gösterecek.
• Bir alarm sinyalinin gelmesi halinde alarm cihazlarını harekete geçirecek,
• Elektrik kesilmesi halinde bakımsız tip aküleri otomatik olarak devreye sokacak ve sistemin en az 24 saat süreyle çalışmasını sağlayacaktır.

2.3. Sistem dedektör yerleşimi ve sayısına bağlı olarak gerekli sayıda alarm bölgelerine (zon) ayrılacaktır. Otomatik ve manuel ihbar cihazları aynı zon bağlantısı içinde kullanılabilecektir.

2.4. Yangın alarm sistemi aşağıdaki ekipmanlardan oluşacaktır:
• Yangın alarm kontrol paneli
• Yedek güç kaynağı (bakımsız tip aküler)
• Tekrar paneli
• Otomatik yangın dedektörleri
• Manual ihbar butonları
• Elektronik kornalar
• Çakar ikaz lambaları (flaşör lambalar)

2.4.1. YANGIN ALARM KONTROL PANELİ:

Yangın alarm kontrol paneli yeni (hiç kullnılmamış), ithal malı, BS 5839 KISIM 4/ EN 54-2 gereksinimlerini karşlılayacak şekilde üretilmiş olacaktır. Kontrol paneli yeterli bölge (zon) kapasiteli olacak, mevcut dedektör ve manual butonlar bu panele bağlanabilecektir. Kontrol panelinin tüm elektrik devreleri bir mikroişlemci tarafından denetlenecektir. Yangın alarm kontrol panelinin içerisinde 220 VAC, 50 Hz giriş gerilimi ile çalışan ve sistemi 24 VDC ile besleyen bir güç kaynağı bulunacak, aynı güç kaynağı akü şarj ünitesi ile bakımsız tip aküleri sürekli şarj edecektir. Yedek enerji kaynağı olarak sistemi 24 saat süreyle besleyecek olan bakımsız tip aküler için kontrol paneli içerisinde yeterli boşluk bulunacaktır. Kontrol panelinde iki adet herbiri 250mA ila 500mA standart korna devresi çıkışı, bir adet “Yangın” rölesi ve bir adet “Arıza” rölesi çıkışları (4 ve 8 zon kapasiteli panellerde) bulunacaktır. Kontrol paneline müdahale mutlaka bir şifre girişinden sonra mümkün olabilecektir.Kontrol paneli üzerinde bulunan her bir bölge (zon) özel bir işlem ile devredışı (izole) bırakılabilecektir. Kontrol paneli polikarbonat malzemeden imal edilmiş bir kabin içerisine yerleştirilecektir. Panelin tüm gösterge ve kontrolları panelin ön yüzünde olacak , yetkisiz kişilerin panele müdahelesi şifre gereksinimi ile önlenecektir. Kontrol panelinin kutusu üzerinde kablo girişlerinin yapılabileceği 13-20mm çapında giriş delikleri bulunacak, kullanılmayan delikler toz girişini engellemek amacıyla plastik tıkaçlarla kapatılmış olacaktır. Kontrol panelinin zon devreleri, duman ve ısı dedektörleri, manual butonlar ve alev dedektörleri ile çalışabilecek yapıda olacaktır. Her bir zon için iki adet kırmızı ikaz lambası (led) bulunacak, Bu led’ler bir yangın ihbarı geldiğinde yanıp sönecek (flashing) alarm kornaları susturulduğunda sürekli yanacaklardır. Zon devre dışı edildiğinde bir arıza led’i (amber renkli) sürekli olarak yanacak ve zonun devre dışı bırakıldığını ikaz edecektir.Herbir zon devresi açık ve kısadevre arızalarını denetleme özelliğine sahip olacaktır. Zonlardaki arıza hali arızalı zona ait yanıp sönen amber renkli led’lerle ikaz edilecektir. Tüm alarm ve ikaz durumları panel içindeki bir sesli cihaz (buzzer) ile kullanıcıya duyurulacaktır.


Kontrol panelinde aşağıdaki çıkış ve kontrollar bulunacaktır.

ÇIKIŞLAR (4 ve 8 zon):
• Maksimum güç kaynağı çıkışı : 1.5A
• Şebeke arızasında akım harcaması : 40mA
• Dahili akü şarj cihazı çıkışı : 500mA
• Yardımcı 24 VDC besleme çıkışı : 50mA
• Genel yangın rölesi : Enerjisiz kontak -1A, 30VDC maksimum
• Genel arıza çıkışı : Enerjisiz kontak – 1A, 30 VDC maksimum
• Alarm devresi çıkışı : 2 adet herbiri 500mA
• Akü boyutları : 2X12V /2.1AH

KONTROLLAR:
• Korna/Buzzer susturma butonu
• Reset butonu
• Tahliye alarmı butonu
• Zon devredışı (izole) butonu
• Şifre giriş (access)butonu

Kontrol paneli üzerinde aşağıdaki ışıklı göstergeler ve teknisyen kontrolları bulunacaktır.

IŞIKLI GÖSTERGELER:
• Şebeke mevcut - Yeşil
• Yangın (çift led) - Kırmızı
• Zon arızası / devredışı - Amber
• Korna susturuldu - Amber
• Mikroişlemci arızası – Amber
• Korna çıkışı arızası - Amber
• Akü arızası - Amber
• Kontrollar aktif - Amber
• Tek kişi test – Amber (isteğe bağlı)
• Toprak kaçağı – Amber (isteğe bağlı)

2.4.2 TEKRAR PANELİ:

Çalışma günleri mesai dışında ve tatil günlerinde tesisteki yangın kontrolünü yapabilmek için güvenlik görevlilerinin bulunduğu odaya bir tekrar paneli monte edilecektir. Tekrar paneli standart kontrollar dışında sistemin çalışmasına ilişkin bir fonkiyon kontrolü içermeyecek, Sadece yangın ihbar kontrol panelinden gelen yangın ihbarını bölge (zon) belirterek gösterecektir. Herbir zon kırmızı renkli ikaz lambaları (LED) ile tanımlanacak, Alarm anında tekrar paneli içindeki bir buzzer güvenlik görevlilerini sesli olarak uyaracaktır. Tekrar panelinin zon kapasitesi yangın alarm kontrol panelinin kapasitesi ile aynı veya daha fazla olacaktır.

2.4.3. OPTİK DUMAN DEDEKTÖRÜ (İTHAL MALI):

Dedektörler içerisinde ışık yayılma prensibine göre (Light scattering) çalışacaktır. Dedektörler içinde her 10 saniyede bir yanan infrared ışık kaynağı bulunacak, yangın dumanının yeterli yoğunlukta bu ışığa girmesi ile ışık kırılarak bir fotosel üzerine düşecek ve alarm aktive olacaktır. Dedektörler içerisine toz ve böcek girişine karşı korumalı olacaktır. Alarm durumunda hangi dedektörün alarm verdiğini tespit etmek için her cıhazın üzerinde beyaz renkli bir led bulunacaktır. Dedektörler BS 5445 ve EN standartlarına uygun imal edilmiş, LPCB ve UL onaylarından en az birini Onay belgeleri teklifle birlikte verilecektir. Kolay bakımı sağlamak amacıyla basit bir it-çevir hareketi ile dedektör altlığına takılabilecektir. Altlıkta yeralan iki terminal ihtiyaç halinde bir ikaz lambası için gerekli cıkışı sağlayacaktır. Dedektörler tamamen elektronik yapıda olacak ve hareketli parça içermeyecektir. Dedektörler standart iki telli bağlantılarına uygun olarak imal edilmiş olacaktır.

2.4.4. KOMBİNE VE SABİT ISI DEDEKTÖRLERİ (İTHAL MALI):

60’C lik kombine (ısı artış hızı + sabit sıcaklık ) ve 57’C, 75’C, 90’C, sabit ısı değerlerinde çalışabilen tipleri olacaktır. Dedektörler kullanıldıkları ortama uygun ısı değerlerine göre dizayn edileceklerdir. Dedektörler çift termistör prensibine göre çalışacak, termistörlerden biri ortama kapalı ve sabit sıcaklık değerinde tutulurken, diğer termistör ortam sıcaklığının değişimine açık olacaktır. Alarm durumunda hangi dedektörün alarm verdiğini tespit etmek için her cihazın üzerinde kırmızı renkli bir led bulunacaktır. Dedektörler BS 5445 ve EN standartlarına uygun olarak imal edilmiş, LPCB ve VDS onaylarından en az birini almış olacaktır. Onay belgeleri teklifle birlikte verilecektir. Kolay bakımı sağlamak amacıyla basit bir it-çevir mekanizma hareketiyle dedektör altlığına takılabilecektir. Altlıkta yeralan iki terminal ihtiyaç halinde bir ikaz lambası için gerekli çıkışı sağlayacaktır. Dedektörler tamamen elektronik yapıda olacak ve hareketli parça içermeyecektir. Dedektörler standart iki telli sistem bağlantılarına uygun olarak imal edilmiş olacaktır.

YANGIN DEDEKTÖRLERİNİN GENEL TEKNİK ÖZELLİKLERİ:

Cihazın Tipi Optik Isı
Ölçüleri 40 x 100 mm 40 x 100 mm
Çalışma Voltajı 17 - 28 V DC 17 - 28V DC
Sukünet Akımı 40 mA 55 mA
Alarm Akımı 52 mA 52 mA
Çalışma Sıcaklığı -20:+70’C  -20:+105’C
Nem RH 0 - %95 0 - %95
Rüzgar(sürekli) Etkilenmez Etkilenmez
Koruma Sınıfı IP43 IP54

2.4.5. YANGIN İHBAR BUTONU (İTHAL MALI):

Kırmızı sert plastik gövdeli, cam bölmesi yuvarlak veya diktörtgen, sıvaüstü montaja uygun, eni ve boyu 9 cm’lik kare biçiminde, derinliği sıvaüstü kutusu ile 6 cm’yi geçmeyen, camın kırılması ile alarma geçen, camı kırmadan ve kapağını açmadan test imkanı veren yapıda olacaktır.

2.4.6. ELEKTRONİK KORNA (İTHAL MALI):

Elektronik yapıda, 24 sesli, harici kullanıma uygun, çalışma sıcaklığı -40:+80C, kırmızı renkli, sert plastik gövdeli ve nominal çalışma voltajı 24 V DC olacaktır.

2.4.5 ÇAKAR İKAZ LAMBASI (İTHAL MALI):

Çok yüksek ışık seviyesinde çalışan, harici kullanıma uygun, az akım çeken, (24 V DC’de 120 mA), polarizeli, sürekli olarak 72 saat’lik çalışmaya uygun, kırmızı- beyaz- amber ve mavi renkleri olan, çalışma voltajı 20-26 V DC, çakma frekansı dakikada 60-100, çalışma sıcaklığı -10:+50’C olacaktır.
 

   

 

 

 

 
 
 
 
 
 
                 ÜÇOK Teknolojik Sistemler Taahhüt  Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti. 
                           Adres : Topçu İbrahim Sokak, 21/4, İçerenköy 34752 İstanbul,TÜRKİYE
               TEL  : +90 216 574 06 72 veya 574 06 73     FAX  : +90 216 574 06 70     E-mail : ucok@ucok.com.tr